Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΣΤΡΟΜΕΡΙΤΗ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Κ. ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

Ένας από τους βασικούς στόχους του σχολείου είναι να βοηθήσει τους μαθητές του να γνωρίσουν το περιβάλλον τους και μέσω αυτής της γνωριμίας και αλληλεπίδρασης να οδηγηθούν στην κατανόηση, εκτίμηση, διατήρηση και βελτίωσή του. Τα παιδιά, μελετώντας το περιβάλλον, μαθαίνουν να οργανώνουν την εργασία τους, να παίρνουν συνεντεύξεις, να συγκεντρώνουν στοιχεία και να τα επεξεργάζονται. Μιλούν για τις εμπειρίες που απέκτησαν, επεξεργάζονται λύσεις και ασχολούνται με διάφορους τρόπους δημιουργικής έκφρασης. Το περιβάλλον γίνεται για τα παιδιά πηγή πληροφοριών και ισχυρό μέσο για μάθηση.
Κατά τη φετινή χρονιά κοινή επιδίωξη του σχολείου μας ήταν η επαφή των παιδιών με το άμεσο περιβάλλον και η ανάπτυξη της περιβαλλοντικής τους συνείδησης. Ιδιαίτερα, έχουν ασχοληθεί με τη μελέτη της κοινότητας Αστρομερίτη τα παιδιά της Γ΄ τάξης, με υπεύθυνο δάσκαλο τον κ. Σπύρο Σπύρου. Δάσκαλοι και μαθητές κατέβαλαν συντονισμένες προσπάθειες και πέτυχαν, πιστεύω, μια αξιόλογη πραγματικά εργασία. Πέραν των γνωσιολογικών στόχων καλλιεργήθηκε και η συναισθηματική αγωγή των παιδιών καθότι, μέσα από ποικίλες δραστηριότητες τους, γνώρισαν και αγάπησαν περισσότερο το χωριό τους και «δέθηκαν» πιο πολύ με αυτό.
Συγχαίρω θερμά τον υπεύθυνο δάσκαλο κ. Σπύρου καθώς και τη δασκάλα της τάξης κ. Παναγιώτα Παναγιώτου για την ευαισθησία, ευσυνειδησία και εργατικότητα που επέδειξαν ώστε η ιδέα για μελέτη της κοινότητας μας και η έκδοση σχετικού εντύπου στη συνέχεια, να γίνει πραγματικότητα. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζω και στον πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας κ. Άρη Κωνσταντίνου καθώς και τον πατέρα Νεκτάριο για την ένθερμη στήριξη της προσπάθειας και τη μεγάλη τους προθυμία να παρέχουν αρκετές πληροφορίες στα παιδιά στους διάφορους τομείς που συμπεριελάμβανε η μελέτη τους.
Εύχομαι η προσπάθεια αυτή να είναι η απαρχή και πρόκληση ταυτόχρονα για μια πιο επιστημονική μελέτη της κοινότητας μας στο μέλλον, η οποία να αποτελέσει όχι μόνο για τις τωρινές αλλά και για τις επερχόμενες γενιές ένα ανοικτό παράθυρο προς το άμεσο περιβάλλον μας και παράλληλα να καταστεί οδηγός μας στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας.
Αφροδίτη Κυπριανού
Διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου Αστρομερίτη



ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ
Με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζουμε τις ομαδικές εργασίες των παιδιών της Γ΄ τάξης που αφορούν στην μελέτη της κοινότητας Αστρομερίτη. Οι δραστηριότητες των παιδιών περιλαμβάνουν ανάμεσα σ’ άλλα τη σύνταξη ερωτηματολογίων και διανομή τους στα παιδιά του σχολείου μας, τη συγγραφή ερωτήσεων και κατηγοριοποίησή τους, τις επισκέψεις για συλλογή δεδομένων, την καταγραφή των απαντήσεων και τέλος μια συντονισμένη προσπάθεια κατηγοριοποίησης όλων των πιο πάνω στοιχείων και δακτυλογράφησή τους. Προσπαθήσαμε να αξιοποιήσουμε δημιουργικά τις επισκέψεις μας, τις συνεντεύξεις που πήραμε, την οργάνωση της τάξης σε ομάδες εργασίας και την εμπλοκή διαφόρων μαθημάτων με την υποστήριξη της τεχνολογίας (Η/Υ, φωτογραφική μηχανή, κ.ά.).
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τα παιδιά της Γ΄ τάξης που με πολύ κόπο και επίμονη δουλειά ετοίμασαν το βιβλιαράκι που κρατάτε στα χέρια σας. Επιπλέον, ιδιαίτερες ευχαριστίες θα ήθελα να δοθούν:
• Στη διευθύντρια του σχολείου μας κ. Αφροδίτη Κυπριανού που είχε την αρχική ιδέα για μια εκτεταμένη μελέτη της κοινότητας μας και που κατέβαλε εξαιρετικές προσπάθειες ούτως ώστε να μας παρέχει όλες τις διευκολύνσεις και την πολλαπλή προσωπική βοήθειά της να στηριχτεί και να πετύχει αυτή η πρωτοποριακή εργασία.
• Στη συνάδελφο κ. Παναγιώτα Παναγιώτου για τη βοήθειά της στη συλλογή πληροφοριών και έκδοση του εντύπου.
• Στη συνάδελφο κ. Χριστιάνα Κτίστη για την επιμέλεια και βοήθεια στην εκτύπωση της εργασίας.
• Στους πληροφοριοδότες, ήτοι τον κοινοτάρχη του χωριού κ. Άρη Κωνσταντίνου, τον πατέρα Νεκτάριο, το διευθυντή της ΣΕΒΕΓΕΠ κ. Μιχάλη Χριστοφόρου, την κ. Παρασκευή Βοσκού, τους γονείς, παππούδες και γιαγιάδες των παιδιών της Γ΄ τάξης.
• Στην κ. Μαρία Σάκκου για την προθυμία της να βοηθήσει στη μεταφορά των παιδιών στους εκάστοτε προορισμούς της μελέτης.
Ένα μέρος της δακτυλογράφησης έγινε από τα ίδια τα παιδιά και το υπόλοιπο από τους εκπαιδευτικούς κ. Παναγιώτα Παναγιώτου και κ. Σπύρο Σπύρου.


Σπύρος Σπύρου
(Υπεύθυνος δάσκαλος
της Μελέτης
και Έκδοσης του εντύπου)

ΠΩΣ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΜΕ

Στα πλαίσια του μαθήματος της Γεωγραφίας αποφασίσαμε με το δάσκαλό μας να μελετήσουμε την κοινότητά μας, τον Αστρομερίτη. Για να μάθουμε περισσότερα πράγματα για τον Αστρομερίτη ρωτήσαμε μεγαλύτερους μας (γονείς, συγγενείς και συγχωριανούς μας).
Η μελέτη και η έρευνά μας έγινε σε ομάδες. Χωριστήκαμε σε 5 ομάδες και σε κάθε ομάδα δώσαμε ονόματα που αντιπροσωπεύουν κατεχόμενα μέρη της πατρίδας μας (Αμμόχωστος, Απ. Ανδρέας, Πενταδάκτυλος, Μόρφου, Κερύνεια).
Η κάθε ομάδα ανέλαβε από ένα κομμάτι της εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, η «Αμμόχωστος» ανέλαβε τη μελέτη της θέσης του χωριού στο χάρτη και τον πληθυσμό του, ο «Απ. Ανδρέας» τα γειτονικά μας χωριά και τις εκδοχές για την ονομασία του χωριού, ο «Πενταδάκτυλος» τα τοπωνύμια του χωριού, η «Μόρφου» την παρουσίαση των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από τα ερωτηματολόγια και η «Κερύνεια» τη μελέτη των αλλαγών στην κοινότητα μας μέσα από τα χρόνια. Όλες οι ομάδες συνεργάστηκαν στην παρουσίαση των υπόλοιπων θεμάτων.
Τα μέσα που χρησιμοποιήσαμε για να πάρουμε πληροφορίες είναι τα ερωτηματολόγια που κατασκευάσαμε μέσα από συζήτηση στην τάξη καθώς και συνεντεύξεις που πήραμε από τον κοινοτάρχη του χωριού κ. Άρη Κωνσταντίνου, τον ιερέα της κοινότητάς μας πατέρα Νεκτάριο, το διευθυντή της ΣΕΒΕΓΕΠ κ. Μιχάλη Χριστοφόρου και την κ. Παρασκευή Βοσκού που έκρυβε ήρωες της ΕΟΚΑ στο σπίτι της κατά τη διάρκεια του αγώνα 1955-59.
Η εργασία αποτελείται από τέσσερα μέρη. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει γνωριμία με την κοινότητα (θέση του χωριού στο χάρτη, πληθυσμός χωριού, γειτονικά χωριά, εκδοχές για την ονομασία του Αστρομερίτη, τοπωνύμια του χωριού). Το δεύτερο μέρος αφορά στα ερωτηματολόγια που συντάξαμε και μοιράσαμε στα παιδιά του σχολείου μας. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται σε μορφή πινάκων και γραφικών παραστάσεων και κατόπιν αναλύονται. Το τρίτο μέρος, περιλαμβάνει τις συνεντεύξεις που παραχώρησαν σημαντικά άτομα της κοινότητάς μας και κάποιες εκθέσεις από εμάς που έχουν σχέση με τους χώρους που επισκεφτήκαμε και τα άτομα που συναντήσαμε. Τέλος, στο τέταρτο μέρος γίνεται μία μικρή σύγκριση του χθες και του σήμερα στο χωριό μας και παρουσίαση κάποιων αλλαγών που υπάρχουν στο χωριό μας με το πέρασμα των χρόνων.


Τα παιδιά της Γ΄ τάξης



ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΤΡΟΜΕΡΙΤΗ

Ο Αστρομερίτης είναι χωριό της επαρχίας Λευκωσίας. Είναι κτισμένος σε μέσο υψόμετρο 160 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στην πεδιάδα της Μόρφου. Βρίσκεται 30 περίπου χμ, δυτικά της Λευκωσίας, στη γραμμή αντιπαράταξης. Γειτονικά χωριά είναι η Περιστερώνα, το Ποτάμι και τα τουρκοκρατούμενα χωριά, Ζώδια και Κατωκοπιά.
Οι κάτοικοι του χωριού ανέρχονται στις 3000. Το χωριό πήρε μεγάλη έκταση, μετά την Τουρκική εισβολή. Οι πιο πολλοί κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, αλλά υπάρχουν και άλλοι που ασχολούνται με διάφορα άλλα επαγγέλματα, στην πρωτεύουσα. Στον Αστρομερίτη υπάρχουν πολλά περιβόλια, λόγω του ότι υπάρχουν πάρα πολλά υπόγεια νερά. Κυριότερες δεντροκαλλιέργειες είναι τα εσπεριδοειδή. Η ύπαρξη του εργοστασίου Σ.Ε.Β.Ε.Γ.Ε.Π , που ασχολείται με την συσκευασία και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, συνέτεινε στην γεωργική ανάπτυξη, τόσο του χωριού όσο και ολόκληρης της περιοχής. Στο χωριό υπάρχει επίσης εργοστάσιο συσκευασίας πατατών, διάφορα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, ηλεκτρικών ειδών κ.ά, αρκετές υπεραγορές καθώς και πρατήρια βενζίνης. Τα διάφορα εργοστάσια και καταστήματα απασχολούν ένα μεγάλο αριθμό κατοίκων. Κυριότερα γεωργικά προϊόντα είναι τα σιτηρά, οι πατάτες, τα εσπεριδοειδή και κατά την καλοκαιρινή περίοδο καρπούζια και πεπόνια.
Στο χωριό λειτουργεί Δημοτικό σχολείο με 125 μαθητές. Επίσης λειτουργεί Προδημοτική τάξη. Στο κέντρο του χωριού σ’ ένα ύψωμα, βρίσκεται ο ναός του Αγίου Αυξιβίου. Τη μνήμη του γιορτάζουμε στις 17 Φεβρουαρίου και 17 Σεπτεμβρίου.
Όσον αφορά στη συγκοινωνία, ο Αστρομερίτης κατέχει μια σημαντική θέση. Είναι κόμβος μεταξύ Λευκωσίας, από την μια, και Μόρφου, Τηλλυρίας, Σολιάς, Μαραθάσας και Τροόδους, από την άλλη.



ΕΚΔΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Υπάρχουν αρκετές εκδοχές για την ονομασία της κοινότητας. Πιο κάτω θα δούμε μερικές από αυτές.
Σύμφωνα με μια εκδοχή, Ασιναίοι έφυγαν από την Ασίνη της Πελοποννήσου και ίδρυσαν την πόλη της Ασίνου, στην Κύπρο. Κοντά στην Ασίνου της Πελοποννήσου, βρίσκεται το μικρό χωριό Αστρομέρι και η κωμόπολη Άστρος. Μερικοί κάτοικοι του Άστρου ή του Αστρομερίου ήρθαν μαζί με τους Ασιναίους και ίδρυσαν το χωριό Αστρομερίτη.
Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, το όνομα του χωριού προήλθε από μια παλιά ιστορία, που έλεγε ότι κάτοικοι του χωριού πήγαν στο πηγάδι για να βγάλουν νερό. Πάνω από το πηγάδι υπήρχε ένα μεγάλο αστέρι που κάθε νύχτα αντανακλούσε μέσα στο νερό. Οι κάτοικοι νόμισαν τότε ότι μέσα στο πηγάδι υπήρχαν άστρα και προσπάθησαν να τα βγάλουν, χωρίς βέβαια να τα καταφέρουν. Έτσι ονόμασαν το χωριό Αστρομερίτη.


ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΑΣΤΡΟΜΕΡΙΤΗ

Πιο κάτω παρουσιάζεται ο πληθυσμός του Αστρομερίτη σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές πληθυσμού του κράτους. Παρατηρούμε ότι αυξάνεται ο πληθυσμός του χωριού μας και υπολογίζεται σήμερα στις 3000 κατοίκους περίπου.


Αστρομερίτης
Έτος Κάτοικοι
1946 792
1960 1005
1982 2062
1992 2325
2001 2361



ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΓΕΙΤΟΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ

Το χωριό μας, ο Αστρομερίτης, βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της επαρχίας Λευκωσίας. Βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκωσίας. Είναι ένα ακριτικό χωριό, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στις κατεχόμενες περιοχές μας και ειδικά τη Ζώδια, τη Μόρφου και την Κατωκοπιά.
Τα γειτονικά μας χωριά είναι τα κατεχόμενα χωριά Ζώδια, Κατωκοπιά, Αργάκι, Μάσαρι και Φιλιά στα βόρεια, όπως και η κατεχόμενη κωμόπολη της Μόρφου.
Για να πάμε στην πόλη της Λευκωσίας κινούμαστε ανατολικά και περνάμε από τα γειτονικά χωριά της Περιστερώνας και Ακακίου. Στα νοτιοανατολικά του χωριού μας βρίσκεται η Ορούντα και το Μένικο.
Προς το Νότο βρίσκονται τα χωριά Ποτάμι και Βυζακιά, ενώ νοτιοδυτικά βρίσκεται το χωριό Κουτραφάς που είναι και το πιο μικρό της περιοχής.
Η πόλη της Λεμεσού βρίσκεται στα νότια του χωριού μας και συνήθως για να πάμε εκεί περνάμε από το Τρόοδος. Η Λάρνακα βρίσκεται στα νοτιοανατολικά και η Πάφος στα δυτικά του χωριού μας.
Η κατεχόμενη πόλη της Κερύνειας βρίσκεται στα βόρεια του χωριού μας και αυτή της Αμμοχώστου στα ανατολικά.


ΤΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΟΥ ΑΣΤΡΟΜΕΡΙΤΗ

Τοπωνύμια είναι ονομασίες διαφόρων τοποθεσιών. Οι ονομασίες αυτές προέρχονται συνήθως από διάφορες ιστορίες ή παραδόσεις. Στο χωριό μας υπάρχουν τα πιο κάτω τοπωνύμια:
ΠΕΤΡΕΡΗ: Η τοποθεσία αυτή ονομάστηκε έτσι, γιατί στα παλιά χρόνια είχε σπίτια χτισμένα με μεγάλες πέτρες, τις οποίες έβρισκαν όταν καλλιεργούσαν τα χωράφια αυτής της περιοχής. Στα παλιά χρόνια, η περιοχή αυτή δεν είχε αξία, εξαιτίας των πολλών πετρών. Σήμερα η περιοχή αυτή έχει γεμίσει από σπίτια.

ΤΡΙΜΜΑΤΟΙ: Είναι μια περιοχή, στην οποία οι άνθρωποι πίστευαν ότι ζούσαν κύκλωπες με τρία μάτια. Οι άνθρωποι παλαιότερα δεν συνήθιζαν να πηγαίνουν στην περιοχή αυτή, γιατί φοβούνταν.

ΣΠΗΛΙΟΙ ΤΟΥ ΣΩΖΟΜΕΝΟΥ: Πήρε την ονομασία της, από ένα περιστατικό που έγινε κατά την τουρκοκρατία. Εκεί κατέφυγαν πολλά γυναικόπαιδα, για να σωθούν από τους Τούρκους. Τα παιδιά έκλαιγαν και τότε ένας που κρατούσε βιολί, έπαιζε και τραγουδούσε: «Πνίξε μάνα το παιδί για να σωθείς». Έτσι γλίτωσαν από τους Τούρκους και ονομάστηκε η περιοχή «Σπήλιοι του Σωζόμενου».

ΔΡΟΣΙΝΑ: Η περιοχή αυτή, βρίσκεται απέναντι από τον κόλπο της Μόρφου και ονομάζεται έτσι, γιατί έχει αρκετό αέρα και δροσιά.

ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ: Είναι μια περιοχή που έχει πολλά μονοπάτια, τα οποία οδηγούν στα χωράφια.

ΠΙΣΣΟΓΙΑ: Ονομάζεται έτσι, γιατί το χώμα στην τοποθεσία αυτή είναι πολύ σφιχτό.

ΜΑΖΕΡΗ: Είναι μια περιοχή όπου υπάρχουν πολλά μαζιά και τα χωράφια ήταν ακαλλιέργητα.

ΑΛΩΝΙΑ: Στην περιοχή αυτή, είναι χτισμένος τώρα ο συνοικισμός προσφύγων. Παλιά εκεί οι γεωργοί αλώνιζαν τα δημητριακά τους.

ΜΕΛΙΣΣΙΑ: Ονομάζεται έτσι, γιατί στην περιοχή αυτή μαζεύονται όλα τα νεογνά-μελίσσια.

ΒΑΘΥΡΟΥ: Το όνομά της το πήρε από τους δρόμους της περιοχής, οι οποίοι τα παλιά χρόνια ήταν κατασκευασμένοι από πέτρες και ήταν κατηφορικοί, ώστε τα νερά της βροχής να πηγαίνουν προς τον ποταμό (στου βαθύ ρου).



Ε Ρ Ω Τ Η Μ Α Τ Ο Λ Ο Γ Ι Ο

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΑΣΤΡΟΜΕΡΙΤΗ

(Το ερωτηματολόγιο δόθηκε μόνο στα παιδιά του σχολείου μας)
Όνομα : ……………………………………………………
Τάξη:…………………………………………………………

Ερωτήσεις:
1. Ο πατέρας σου είναι πρόσφυγας;

ΝΑΙ ΟΧΙ
Κύκλωσε το ορθό.
Αν η απάντηση είναι ΝΑΙ, τότε από ποιο χωριό είναι;
……………………………………………………………………

2. Η μητέρα σου είναι πρόσφυγας;

ΝΑΙ ¬ ΟΧΙ
Κύκλωσε το ορθό.
Αν η απάντηση είναι ΝΑΙ, τότε από ποιο χωριό είναι;
…………………………………………………………………………………

Ε Ρ Ω Τ Η Μ Α Τ Ο Λ Ο Γ Ι Ο

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ TΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

Όνομα : ……………………………………………………
Τάξη:…………………………………………………………

1. Πού εργάζεται ο πατέρας σου;

Α: Λευκωσία
Β: Αστρομερίτη
Γ: Λάρνακα
Δ: Κοκκινοτριμιθιά
Ε: Αλλού:……………………………………..

2. Ποιο είναι το επάγγελμα του πατέρα σου;

Α: Ιδιωτικός υπάλληλος
Β: Κυβερνητικός Υπάλληλος
Γ: Υπάλληλος Ημικρατικού Οργανισμού
Δ:Γεωργός
Ε: Οικοδόμος
Στ: Κτηνοτρόφος
Ζ: Άλλο:………………………………………………


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Οι πιο κάτω πίνακες παρουσιάζουν τους πρόσφυγες γονείς ανάλογα με την τάξη των μαθητών.
ΠΙΝΑΚΑΣ 1
ΤΑΞΗ Α' Β΄ Γ΄ Δ΄ Ε΄ ΣΤ΄ ΣΥΝΟΛΟ
ΠΑΤΕΡΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ 2 4 8 3 8 6 31
ΜΗΤΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ 3 7 6 5 10 8 39
ΣΥΝΟΛΟ 5 11 14 8 18 14 70



Παρατηρούμε ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες γονείς είναι γονείς των μεγαλύτερων παιδιών του σχολείου μας. Αυτό είναι φυσιολογικό λόγω της τουρκικής εισβολής. Τα μικρότερα παιδιά του σχολείου μας έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν γονείς που γεννήθηκαν μετά το 1974. Κατά σειρά τάξης τώρα, εκείνη με τους περισσότερους πρόσφυγες γονείς είναι η Ε΄ και ακολουθούν οι ΣΤ΄ και Γ΄. Μετά ακολουθούν η Β΄ τάξη, η Δ΄ και τέλος η Α΄.


ΠΙΝΑΚΑΣ 2


Οι πρόσφυγες γονείς των παιδιών του σχολείου μας, κατά αύξοντα-μείζονα αριθμό, κατάγονται από: Ζώδια (25), Μόρφου (11), Καπούτι (7), Κατωκοπιά (6), Πραστειό (4), Αυλώνα (2), Άγιος Αμβρόσιος (2), Κερύνεια (2), Πέτρα (2), Κυρά (1), Έγκωμη Αμμοχώστου (1), Νικήτας (1), Αργάκι (1), Άγιος Βασίλειος (1), Φιλιά (1), Καλό Χωριό Λεύκας (1), Ποταμός Κάμπου (1), Λουτρός (1).

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΑΤΕΡΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
ΠΙΝΑΚΑΣ 3
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ Α΄ Β΄ Γ΄ Δ΄ Ε΄ ΣΤ΄ ΟΛΙΚΟ
Ιδ. Υπάλληλος 3 3 2 3 3 8 22
Κυβ. Υπάλληλος 3 4 7 4 4 0 22
Υπ. Ημ. Οργανισμού 0 1 0 3 7 4 15
Γεωργός 0 1 0 1 0 0 2
Οικοδόμος 0 4 0 2 0 1 7
Κτηνοτρόφος 0 0 0 1 0 0 1
Αυτοεργοδοτούμενος 0 0 2 2 4 3 11
Ιερέας 0 0 0 1 1 1 3

Από τον πιο πάνω πίνακα φαίνεται ότι οι περισσότεροι γονείς των παιδιών του σχολείου μας εργάζονται είτε ως ιδιωτικοί υπάλληλοι, είτε ως δημόσιοι υπάλληλοι. Επαγγέλματα που παλαιότερα απασχολούσαν αρκετούς κατοίκους του χωριού μας, όπως του γεωργού και του κτηνοτρόφου, τείνουν να εξαφανιστούν.


ΤΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΤΕΡΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
ΠΙΝΑΚΑΣ 4
ΤΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α' Β' Γ' Δ΄ Ε΄ ΣΤ΄ ΟΛΙΚΟ
ΛΕΥΚΩΣΙΑ 2 7 9 6 8 8 40
ΑΣΤΡΟΜΕΡΙΤΗΣ 2 3 0 5 6 2 18
ΛΑΡΝΑΚΑ 0 0 0 0 0 0 0
ΚΟΚΚΙΝΟΤΡΙΜΙΘΙΑ 0 1 0 1 0 1 3
ΑΛΛΟΥ 2 2 3 4 5 5 21

Οι περισσότεροι γονείς των παιδιών του σχολείου μας εργάζονται στη Λευκωσία. Αυτό είναι αναμενόμενο, αφού αρκετοί από αυτούς είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Περίπου 1 στους 4 εργάζονται στο χωριό μας. Αρκετοί είναι επίσης και οι γονείς που εργάζονται στα γύρω χωριά (Ευρύχου, Κλήρου, Κάμπος, Άγ. Θεόδωρος, Πλατάνια, Καλοπαναγιώτης, Δελίκηπος, Φλάσου, Κακοπετριά), ενώ υπάρχουν και γονείς που εργάζονται στο εξωτερικό.




Για τη μελέτη της κοινότητάς μας πραγματοποιήσαμε αρκετές επισκέψεις. Επισκεφτήκαμε το εργοστάσιο παρασκευής χυμών Σ.Ε.Β.Ε.Γ.Ε.Π., την εκκλησία του Αγίου Αυξιβίου, τον κοινοτάρχη εν ώρα εργασίας, το χώρο όπου έπεσε μαχόμενος ο ήρωάς μας Γεώργιος Κάρυος, το χώρο όπου βρίσκεται η προτομή του και το οδόφραγμα Ζώδιας.

Επίσκεψη στο εργοστάσιο παρασκευής χυμών Σ.Ε.Β.Ε.Γ.Ε.Π.

Την Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2010, προγραμματίσαμε την πρώτη μας επίσκεψη. Κατά τις 10:15 το πρωί ήρθε η κ. Μαρία Σάκκου, υπάλληλος του Κοινοτικού Συμβουλίου Αστρομερίτη με το λεωφορειάκι του Κ. Συμβουλίου για να μας πάρει αφιλοκερδώς στο εργοστάσιο παραγωγής χυμών, τη Σ.Ε.Β.Ε.Γ.Ε.Π.
Μόλις φτάσαμε εκεί, μας περίμενε ο κ. Μιχάλης Χριστοφόρου, διευθυντής του συσκευαστηρίου. Μας ξενάγησε στο χώρο του εργοστασίου και μας ενημέρωσε για πολλά θέματα.
Το εργοστάσιο ιδρύθηκε το 1971. Απασχολεί περίπου 70 υπαλλήλους, κυρίως κάτοικους του χωριού μας, του Αστρομερίτη. Το αρκτικόλεξο ΣΕΒΕΓΕΠ είναι για τη «Συνεργατική Εταιρεία Βιομηχανικής Επεξεργασίας Γεωργικής Παραγωγής».
Το εργοστάσιο προμηθεύεται κυρίως εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ, μαντόρες, νόβα) από τους παραγωγούς της περιοχής. Για την παρασκευή χυμών που προέρχονται από άλλα φρούτα, προμηθεύεται συμπυκνωμένο χυμό από το εξωτερικό, τον οποίο οι εργάτες αραιώνουν με νερό.
Ο κύριος Μιχάλης μας έδειξε πώς γίνεται η παραγωγή χυμού. Πρώτα, οι εργάτες παίρνουν τα εσπεριδοειδή και τα ρίχνουν σε ένα αυλάκι με νερό, όπου καθαρίζονται. Έπειτα, μεταφέρονται σε έναν άλλο χώρο με τη βοήθεια ενός μηχανήματος. Εκεί, γίνεται η διαλογή και η απόσυρση των χαλασμένων φρούτων από δύο εργάτριες. Τα υπόλοιπα φρούτα συμπιέζονται και βγαίνει ο χυμός. Στη συνέχεια, οι εργάτες επεξεργάζονται το χυμό και τον καθαρίζουν από τυχόν μικρόβια και άλλους μικροοργανισμούς.
Μετά από αυτή τη διαδικασία μπήκαμε μέσα στο εργοστάσιο, όπου συσκευάζεται ο χυμός σε κουτιά. Αρκετοί εργάτες δουλεύουν στα μηχανήματα που συσκευάζουν αυτόματα τους χυμούς σε κουτιά. Οι χυμοί του ενός λίτρου συσκευάζονται σε δωδεκάδες, ενώ οι χυμοί των 250 ml σε 27άδες.
Έπειτα, τοποθετούνται πάνω σε ειδικά ξύλα, και μεταφέρονται με ανυψωτικό μηχάνημα σε ένα άλλο μέρος του εργοστασίου. Εκεί, τυλίγονται με ειδικό πλαστικό κάλυμμα και μετά μεταφέρονται έξω από το εργοστάσιο, πάλι με ανυψωτικό μηχάνημα.
Έξω από το εργοστάσιο υπάρχει ένα μεγάλο φορτηγό, το οποίο ,όταν γεμίσει, μεταφέρει τους χυμούς στο λιμάνι Λεμεσού για εξαγωγή.
Από το λιμάνι της Λεμεσού τα προϊόντα μεταφέρονται στις χώρες όπου εξάγονται. Κυρίως η Σ.Ε.Β.Ε.Γ.Ε.Π. εξάγει χυμούς στη Σουηδία, όπου ζει ένας Ελληνοκύπριος, ο οποίος αγοράζει αρκετούς χυμούς για την υπεραγορά του. Επίσης, χυμοί εξάγονται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής, της Ασίας μέχρι και τη Χαβάη!
Αφού ευχαριστήσαμε τον κ. Μιχάλη για την πολύ καλή ξενάγηση που μας έκανε, κεραστήκαμε δροσερό χυμό! Μάθαμε αρκετές πληροφορίες για το μεγαλύτερο εργοστάσιο του χωριού μας και αμέσως μετά κατευθυνθήκαμε προς την εκκλησία του Αγίου Αυξιβίου, όπου μας περίμενε ο πάτερ Νεκτάριος.

Επίσκεψη στην εκκλησία του Αγίου Αυξιβίου

Την Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2010, πήγαμε επίσκεψη στην εκκλησία του Αγίου Αυξιβίου. Εκεί μας περίμενε με μεγάλη χαρά ο πάτερ Νεκτάριος.
Μπήκαμε στην εκκλησία και καθίσαμε στα στασίδια. Μπαίνοντας είδαμε το παγκάρι με τα κεριά και τις λαμπάδες. Δίπλα ήταν τα μανουάλια, εκεί όπου ανάβουμε το κερί μας. Είδαμε επίσης, εκεί που στεκόμασταν τον άμβωνα και το Δεσποτικό θρόνο. Ο ιερέας μας είπε ότι στο Δεσποτικό θρόνο στέκεται ο Μητροπολίτης, ενώ στον άμβωνα λέει ο διάκονος το Ευαγγέλιο. Είδαμε ακόμα το Γυναικωνίτη, όπου στέκονται οι γυναίκες κατά τη θεία Λειτουργία.
Μετά πήγαμε στο εικονοστάσι και προσκυνήσαμε όλες τις εικόνες που υπήρχαν εκεί. Πάνω στις εικόνες υπήρχαν τα ονόματα των Αγίων Αυξιβίου, Γεωργίου, Ιωάννη του Πρόδρομου, Αποστόλου Ανδρέα, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης κ.ά. Στο εικονοστάσι υπήρχαν φυσικά και οι εικόνες της Παναγίας και του Χριστού.
Καθώς προσκυνούσαμε, είδαμε μέσα στο ιερό πολλές τοιχογραφίες των Αγίων , της Παναγίας και του Χριστού. Ο πάτερ Νεκτάριος μας μίλησε για τη ζωή και το έργο του Αγίου Αυξιβίου.
Είδαμε και ακούσαμε πάρα πολλά σε αυτή την επίσκεψη. Στο τέλος αποχαιρετήσαμε και ευχαριστήσαμε πολύ τον πατέρα Νεκτάριο για τα όσα μας μίλησε.
Πάντα θα θυμόμαστε αυτά που ακούσαμε από τον πατέρα Νεκτάριο!

Ο Άγιος Ευξίφιος ή Αυξίβιος

Κατά την επίσκεψή μας στο ναό του Αγίου Αυξιβίου στις 12 Μαρτίου 2010, ο πατέρας Νεκτάριος μας έδωσε σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του Αγίου Αυξιβίου.
Ο Άγιος Αυξίβιος καταγόταν από τη Ρώμη. Έφυγε κρυφά από τη Ρώμη και έφτασε στην Κύπρο. Σε ένα χωριό της Κύπρου, το Λιμνίτη, που βρίσκεται δυτικά της πόλης των Σόλων, συνάντησε τον Απόστολο Μάρκο. Κατηχήθηκε και βαπτίστηκε από τον Απόστολο Μάρκο και ύστερα χειροτονήθηκε επίσκοπος των Σόλων.
Ο Άγιος Αυξίβιος εργάστηκε με ζήλο και κατόρθωσε να κάμει Χριστιανούς όλους τους κατοίκους των Σόλων. Ο Άγιος Αυξίβιος πέθανε, αφού τίμησε την ιεροσύνη για 50 περίπου χρόνια και αφού έκανε πολλά θαύματα.
Στο χωριό μας, τον Αστρομερίτη, υπάρχει εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Αυξίβιο. Γιορτάζουμε τη μνήμη του Αγίου Αυξιβίου στις 17 Σεπτεμβρίου και στις 17 Φεβρουαρίου.


Συνέντευξη με κοινοτάρχη

Την Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010, πραγματοποιήσαμε και άλλες πολύ σημαντικές επισκέψεις. Πήγαμε στο Πολιτιστικό Κέντρο Αστρομερίτη, όπου μας περίμενε ο κοινοτάρχης του χωριού μας, κ. Άρης Κωνσταντίνου.
Αφού μας καλωσόρισε, μας ευχήθηκε «Χριστός Ανέστη» και αρχίσαμε τη συνέντευξή μας. Ο κοινοτάρχης μας είναι 49 χρονών και κατέχει τη θέση αυτή εδώ και 20 χρόνια. «Το έργο του κοινοτάρχη είναι πολύ δύσκολο και απαιτητικό», μας είπε, αλλά επειδή αγαπά το χωριό μας, το επιτελεί με μεγάλη του ευχαρίστηση.
Μας ενημέρωσε ότι στο χωριό μας μένουν περίπου 3000 κάτοικοι, από τους οποίους οι μισοί είναι πρόσφυγες. Το χωριό μας δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα σήμερα. Υπήρχε πρόβλημα με την έλλειψη νερού, το οποίο λύθηκε τα τελευταία χρόνια.
Στο χωριό μας γίνονται αρκετά έργα. Γίνεται η σύνδεση του αποχετευτικού συστήματος που θα στοιχίσει 1.5 εκατομμύρια ευρώ, οι νέες πτέρυγες του Δημοτικού Σχολείου (1 000 000 ευρώ) και πρόσφατα τελείωσαν τα γήπεδα futsal που στοίχισαν 1.2 εκατομμύρια ευρώ. Μείναμε έκπληκτοι με το πόσα χρήματα χρειάζονται για αυτές τις κατασκευές.
Ο κοινοτάρχης αφιερώνει πολλές ώρες για το χωριό μας, παρόλο που εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός. Αρκετών από εμάς τα σπίτια σχεδιάστηκαν από τον κ. Άρη.
Ο κοινοτάρχης, μαζί με ακόμα 8 συγχωριανούς μας, αποφασίζουν για τα θέματα που απασχολούν το χωριό μας. Όλοι αυτοί είναι μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου και εκλέγονται κάθε 5 χρόνια.
Ζητήσαμε από τον κοινοτάρχη να μας φτιάξει ένα μεγαλύτερο πάρκο για να παίζουμε και ένα κολυμβητήριο! Μας υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας.
Ευχαριστήσαμε τον κοινοτάρχη μας και εκείνος μας ζήτησε να είμαστε και να γίνουμε καλοί κάτοικοι του Αστρομερίτη. Κάποιοι από εμάς ζήτησαν και αυτόγραφο από τον κ. Άρη και τους υπέγραψε με μεγάλη του ευχαρίστηση. Μας κέρασε και από ένα δροσιστικό χυμό, τον ευχαριστήσαμε και πάλι και ξεκινήσαμε περπατώντας για το σημείο όπου έπεσε μαχόμενος ο αγωνιστής της Ε.Ο.Κ.Α. Γεώργιος Κάρυος.


Επίσκεψη στο μνημείο του Γεώργιου Κάρυου

Όταν τελειώσαμε τη συνέντευξη με τον κοινοτάρχη, ξεκινήσαμε για το μνημείο του Γ. Κάρυου. Περάσαμε περπατώντας μέσα από το χωριό προς τα δυτικά. Όταν φτάσαμε, εκεί μας περίμενε η κ. Παρασκευή Βοσκού, η οποία έκρυβε τον ήρωα στο σπίτι της μαζί με άλλους αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α.
Η κ. Παρασκευή μας διηγήθηκε πώς έπεσε μαχόμενος ο ήρωας στις 18.10.1958. Βρισκόταν στο σπίτι της όταν κάποιοι άγνωστοι της κτύπησαν την πόρτα και ζητούσαν τον άνδρα της, Κυριάκο. Αυτή τους είπε ψέματα, ότι τάχα έλειπε, ενώ ήταν με τους αντάρτες στο σπίτι. Οι ξένοι έφυγαν και μετά από μισή ώρα περίπου το χωριό γέμισε με Άγγλους στρατιώτες. Αμέσως κατάλαβαν ότι κάποιος τους πρόδωσε. Οι Άγγλοι περικύκλωσαν το σπίτι και ο ήρωας μαζί με τους συναγωνιστές του προσπάθησαν να διαφύγουν από το πίσω μέρος του σπιτιού. Δεν τα κατάφεραν όμως γιατί οι Άγγλοι τους πήραν είδηση. Ο Γ. Κάρυος είχε πρόβλημα με το πόδι του και δυστυχώς οι Άγγλοι τον πυροβόλησαν θανάσιμα. Οι συναγωνιστές του αιχμαλωτίστηκαν.
Μερικά μέτρα μακριά από το σημείο όπου έπεσε ο ήρωάς μας χτίστηκε μνημείο. Επιπλέον, λίγο παραπέρα υπάρχει και η προτομή του ήρωα που φτιάχτηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να βλέπει την κατεχόμενη Ζώδια και Μόρφου περιμένοντας να ελευθερωθούν.
Αμέσως μετά την αφήγηση από την κ. Παρασκευή σταθήκαμε προσοχή και είπαμε τον Εθνικό Ύμνο. Ευχαριστήσαμε την κ. Παρασκευή για την ενημέρωση και ξεκινήσαμε για το οδόφραγμα του χωριού μας που βρίσκεται λίγο παρακάτω από το μνημείο του Γ. Κάρυου.


ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΣ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ
(Εκθέσεις παιδιών της Γ΄ τάξης)

Στο οδόφραγμα του χωριού μας

Η επίσκεψή μας στο οδόφραγμα ήταν κάτι που όλοι λαχταρούσαμε να κάνουμε. Οι σκέψεις που μου ήλθαν στο μυαλό ήταν πολλές. Αρχικά σκέφτηκα πόσο λυπηρό είναι για τους γονείς μας που έχασαν τα χωριά που θα βλέπαμε σε λίγο, έστω και από μακριά.
Ξεκινήσαμε. Καθώς πηγαίναμε ένιωθα ενθουσιασμό, χαρά και περιέργεια. Αυτό που είδα όταν φτάσαμε ήταν λίγοι αστυνομικοί και κάποια αυτοκίνητα, είτε με ελληνοκυπριακές είτε με τουρκοκυπριακές πινακίδες, να πηγαινοέρχονται. Ένιωσα συγκίνηση όταν είδα απέναντί μου τη Ζώδια και τη Μόρφου.
Τα συναισθήματα μου ήταν χαρά, λύπη, απογοήτευση και αγανάκτηση. Χαρά γιατί έστω και με αυτό τον τρόπο μπορούμε να βλέπουμε τα κατεχόμενα και συνάμα αγανάκτηση και απογοήτευση για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί μας για τόσα χρόνια.
Εύχομαι μια μέρα να ελευθερωθεί η Κύπρος μας από τον Τούρκο εισβολέα.
Δέσποινα Τζιαπούρα

Όλο το βράδυ δεν κατάφερα να κοιμηθώ. Σκεφτόμουν συνεχώς την επίσκεψη μας στο οδόφραγμα. Λαχταρούσα τόσο πολύ να πάω!
Το πρωί πήγα στο σχολείο χαρούμενη και ευτυχισμένη. Όταν έφτασε η ώρα πήγαμε περπατώντας στο οδόφραγμα. Μετά από λίγη ώρα φτάσαμε. Λύπη και αγανάκτηση πλημμύρισαν την ψυχή μου όταν είδα τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους να μπαινοβγαίνουν απ’ εκεί.
Εκεί είδαμε και το Μνημείο Ηρώων όπου πάνω είναι καταγραμμένα ονόματα ηρώων που έπεσαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1974. Απέναντι μας αντικρίσαμε αγαπημένα μας χωριά όπως τη Ζώδια και τη Μόρφου.
Μάθαμε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα για το οδόφραγμα και για τα κατεχόμενα χωριά μας που δεν γνωρίζαμε.
Ελένη Ηλιάδη

Περίμενα τόσο πολύ να πάω στο οδόφραγμα! Ήθελα να δω το μνημείο που βρίσκεται εκεί. Σκεφτόμουν πως οι ήρωες πάλεψαν για την πατρίδα μας, για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι.
Μάθαμε πως, εδώ στο χωριό μας, έπεσε μαχόμενος ο ήρωας Γεώργιος Κάρυος στον αγώνα του 1955-59. Είδαμε κιόλας το σπίτι στο οποίο κρυβόταν. Ένιωσα λύπη και αγανάκτηση όταν απέναντι μου αντίκρισα τα κατεχόμενα χωριά μας Μόρφου και Ζώδια.
Εύχομαι η Κύπρος να ελευθερωθεί από τους Τούρκους.
Άγγελος Κουλλά

Πραγματικά πόσο μεγάλη επιθυμία είχα να επισκεφθώ το οδόφραγμα του χωριού μας που χωρίζει την πατρίδα μου στα δύο. Ένιωθα πολύ πίκρα και θυμό για τα όσα είχαν συμβεί στην πατρίδα μου από τους Τούρκους.
Όταν φτάσαμε εκεί είδα από μακριά την τουρκοκρατούμενη Ζώδια, που είναι το χωριό του πατέρα μου. Έμαθα πως πιο κάτω είναι η Κατωκοπιά, το Αργάκι, το Μάσαρι και η Μόρφου.
Καθώς έβλεπα το άγαλμα του ήρωα του 1955-59 Γεώργιου Κάρυου, που βρίσκεται κοντά στο οδόφραγμα ένιωθα συγκίνηση. Η παρουσία των αστυνομικών με τρόμαζε. Σκεφτόμουν πως βρίσκονται εκεί για να μας προστατεύουν από τους Τούρκους.
Εύχομαι αυτή η κατοχή να τελειώσει και η πατρίδα να είναι ελεύθερη όπως πριν.
Σοφία Κακούρη

Επιθυμούσα πολύ να πάω στο οδόφραγμα του Αστρομερίτη. Πάντα αναρωτιόμουν πως έμοιαζε όταν άκουγα να το αναφέρουν οι μεγαλύτεροι. Νόμιζα πως ήταν μια γέφυρα. Όταν έμαθα πως θα πάμε να το δούμε αγωνιούσα να φτάσει αυτή η μέρα.
Επιτέλους η μέρα έφτασε. Ήταν Παρασκευή και ο καιρός ήταν ηλιόλουστος. Μπήκαμε σε ένα μικρό λεωφορείο και ξεκινήσαμε. Σε λίγη ώρα φτάσαμε. Έκπληκτος είδα ότι δεν ήταν μια γέφυρα. Ήταν ένας κανονικός δρόμος όπου εκεί είναι κτισμένα κάποια δωμάτια για τους αστυνομικούς. Οι αστυνομικοί που εργάζονται εκεί κάνουν έλεγχο σ’ αυτούς που θέλουν να περάσουν στα κατεχόμενα και αντίθετα. Από το οδόφραγμα φαίνονταν τα κατεχόμενα χωριά Ζώδια, Μόρφου, Καπούτι, Φιλιά, Κατωκοπιά κ.ά.
Ήμουν πολύ χαρούμενος που πήγα στο οδόφραγμα και είδα πως είναι. Από την άλλη ένιωσα λύπη και αγανάκτηση για τα χωριά που μας πήραν οι Τούρκοι.
Κυριάκος Δημητρίου

Πόσο λαχταρούσα να πάμε σ’ αυτή την επίσκεψη! Σκεφτόμουν πόσο όμορφα θα ήταν που θα μιλούσαμε στον κοινοτάρχη, που θα επισκεπτόμασταν την κυρία Παρασκευού και που θα βλέπαμε το οδόφραγμα του χωριού μας.
Όταν ενημερωθήκαμε γι’ αυτή την επίσκεψη, χάρηκα πολύ γιατί θα μαθαίναμε πολλά πράγματα που δεν γνωρίζαμε.
Μάθαμε ότι ο κύριος Άρης, ο κοινοτάρχης του χωριού μας θα διορθώσει το πάρκο, το σχολείο μας και άλλα πολλά. Από την κυρία Παρασκευού μάθαμε ότι έζησε τον πόλεμο και στο σπίτι της έκρυψε διάφορους Ελληνοκύπριους αντάρτες που πολέμησαν για την Κύπρο μας. Πολλά και ενδιαφέροντα μάθαμε για το οδόφραγμα του χωριού μας, ότι πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν για να το επισκεφθούν. Απέναντι βλέπουμε πολλά χωριά μας που τα κρατούν παράνομα οι Τούρκοι, όπως την Κάτω Ζώδια, την Πάνω Ζώδια, την Μόρφου και πολλά άλλα χωριά μας. Είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς πως για να πάμε στα χωριά μας πρέπει να δείξουμε την ταυτότητα μας και είναι κρίμα οι άνθρωποι να μην μπορούν να πάνε στα σπίτια τους ελεύθερα.
Κατερίνα Χαραλάμπους

Την Παρασκευή 16.4.10 ήμουν πολύ χαρούμενη γιατί θα πηγαίναμε στο οδόφραγμα και στο άγαλμα του Κάρυου.
Όταν φτάσαμε στην προτομή του Κάρυου είπαμε τον εθνικό ύμνο. Στη συνέχεια πήγαμε στον τόπο της θυσίας του. Μας μίλησε η κυρία Παρασκευή και μας είπε ότι φύλαγε αρκετούς στρατιώτες στον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-59 στο σπίτι της. Ένας από αυτούς ήταν και ο Κάρυος που είχε πρόβλημα με το πόδι του.
Την ώρα που μας ανακοινώθηκε ότι θα πηγαίναμε κοντά στο οδόφραγμα χάρηκα γιατί θα έβλεπα το χωριό της μητέρας μου που είναι η Μόρφου. Έμαθα πως στον πόλεμο κάποιοι είχαν πεθάνει χωρίς να ξέρουν τίποτα οι γονείς τους.
Φτάσαμε στο οδόφραγμα και είδαμε ένα άνθρωπο όπου μας είπε ότι η δουλειά του είναι να κάνει έλεγχο στα αυτοκίνητα αν αγόρασαν πράγματα από τα κατεχόμενα χωριά.
Όταν είδα τους Τούρκους ένιωσα αγανάκτηση γιατί οι Τούρκοι έχουν τα χωριά μας. Επίσης είδα πολλά λεωφορεία των Τούρκων και τρόμαξα.
Ελπίζω κάποτε αυτά τα χωριά να ελευθερωθούν και να έρθει η ειρήνη στην Κύπρο μας.
Νεφέλη Χαραλάμπους

Ήθελα παρά πολύ να πάω σε αυτή την επίσκεψη που από καιρό προγραμματίζαμε. Θα πηγαίναμε στο οδόφραγμα του χωριού μας. Άνοιξε στις 31/8/2005. Επιτέλους θα πηγαίναμε εκεί για να δούμε και τα κατεχόμενα χωριά μας.
Ο κύριος Σπύρος μας ενημέρωσε ότι την Παρασκευή 16/4/2010 η τάξη μου θα επισκεπτόταν το οδόφραγμα του Αστρομερίτη. Ευτυχώς η μέρα ήταν ηλιόλουστη και μαζί με τον κύριο Σπύρο πήγαμε στο οδόφραγμα που οδηγεί στην κατεχομένη Ζώδια. Εκεί είδαμε τα μικρά προσωρινά δωμάτια, στα αριστερά του δρόμου, που τα χρησιμοποιούσαν οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι αστυνομικοί. Μας είπαν ότι η αστυνομία ελέγχει τα αυτοκίνητα που πηγαινοέρχονται στα κατεχόμενα χωριά. Κοντά στο οδόφραγμα βρισκόταν το Μνημείο Ηρώων και το άγαλμα του αγωνιστή Γεώργιου Κάρυου. Στο βάθος του ορίζοντα φαίνονταν και μερικά σπίτια της κατεχόμενης Ζώδιας.
Ένιωσα λύπη, θυμό και αγανάκτηση γιατί οι Τούρκοι κατέχουν τα χωριά μας και δεν αφήνουν τους κατοίκους να πάνε στα σπίτια τους. Ένιωσα επίσης χαρά και πίκρα μαζί γιατί μπορούμε να δούμε, τουλάχιστον και από μακριά, τα κατεχόμενα χωριά καθώς και τις εκκλησίες μας .
Ιωάννα Διακουρτή



ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ - ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Ο αρχικός οικισμός του Αστρομερίτη αποτελείται από πλινθόκτιστα σπίτια και λιθόστρωτους δρόμους. Διατηρούνται ακόμη μερικά πολύ ενδιαφέροντα σπίτια με δίχωρο υπνοδωμάτιο, μαγειρείο, ηλιακό, πλακόστρωτη αυλή, στάβλο, αχυρώνα, πηγάδι, μάντρα, αποθήκη, φούρνο, όλα περιτριγυρισμένα με ψηλό περιτοίχισμα.
Τα σπίτια παλαιότερα ήταν χτισμένα με πλινθάρι. Το πλινθάρι ήταν ζύμη από κοκκινόχωμα, άχυρα και νερό και έμοιαζε με τα σημερινά τούβλα. Η στέγη των σπιτιών ήταν φτιαγμένη με βολίτζια (μεγάλα στρογγυλά ξύλα) και καλάμια μπλεγμένα, τις ψάθες. Το πάτωμα ήταν καλυμμένο από τετράγωνες μαρμάρινες πλάκες.
Η είσοδος των σπιτιών ήταν ξύλινη και οδηγούσε στο καθιστικό, το οποίο είχε συνήθως ένα παράθυρο. Πλάι στο καθιστικό υπήρχε το υπνοδωμάτιο με τα κρεβάτια. Στην άκρη του δωματίου βρισκόταν ένα ξύλινο ερμάρι με καθρέφτη και στο βάθος του δωματίου ήταν συνήθως η τουαλέτα.
Στην άλλη πλευρά του καθιστικού υπήρχε ένα άλλο δωμάτιο με κρεβάτι, τραπέζι, ερμαρόλα και σόμπα. Η σόμπα ήταν φτιαγμένη από λαμαρίνα και μέσα σ’ αυτή έβαζαν ξύλα για να ζεσταίνονται το χειμώνα και να ψήνουν το φαγητό.
Υπήρχε και εσωτερική αυλή με ένα μικρό δωμάτιο που χρησίμευε ως κουζίνα. Η βούρνα ήταν πέτρινη και πολύ πιο μεγάλη από τις σημερινές. Κάτω από τη βούρνα οι νοικοκυρές φύλαγαν λάδι, ελιές και άλλα τρόφιμα. Τα μαγειρικά σκεύη τα κρέμαζαν πάνω στους τοίχους, ενώ τα ποτήρια και τα μαχαιροπήρουνα τα έβαζαν μέσα στην ερμαρόλα.
Οι κάτοικοι του Αστρομερίτη στα παλαιότερα χρόνια ντύνονταν διαφορετικά από ότι εμείς σήμερα. Οι άντρες φορούσαν βράκα, γιλέκο και ποδίνες (μπότες), ενώ οι γυναίκες μακριά φορέματα, ποδιές, μαντήλι στο κεφάλι και μεσοφώρι.
Οι ασχολίες των κατοίκων ήταν κυρίως η γεωργία και η κτηνοτροφία. Ακόμα υπήρχαν Αστρομετιανοί που ασχολούνταν με τα επαγγέλματα του σκαρπάρη, του τσαγκάρη, του παπλωματά, του ράφτη, του καλαθά και άλλα.
Τα τελευταία χρόνια με τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, οι άνθρωποι συνεχώς προοδεύουν και ανακαλύπτουν νέα πράγματα. Αποτέλεσμα αυτής της ανάπτυξης και της προόδου ήταν να αλλάξει η ζωή και στη δική μας κοινότητα.
Πρόσφατα, το χωριό άρχισε να μεγαλώνει κατά μήκος του κύριου δρόμου Λευκωσίας-Τροόδους, όπου βλέπουμε σύγχρονες οικοδομές. Στα δυτικά του χωριού δημιουργήθηκαν δύο προσφυγικοί συνοικισμοί, που στεγάζουν αρκετούς εκτοπισμένους, ιδιαίτερα από τα γειτονικά χωριά της περιοχής Μόρφου.
Τα σπίτια πλέον χτίζονται με διαφορετικά υλικά. Στη θέση του πλινθαριού έχουμε τα τούβλα και το τσιμέντο (μπετόν). Για να χτιστεί ένα σπίτι χρειάζονται υλικά όπως νερό, γυαλί, αλουμίνιο, σίδερο, άμμος, χαλίκια, ξύλο και άλλα. Τα υλικά που χρησιμοποιούμε σήμερα κάνουν ένα σπίτι πιο ανθεκτικό και έτσι είναι πιο άνετο παρά ένα πλινθόκτιστο σπίτι. Συνήθως τα σημερινά σπίτια είναι ευρύχωρα και πολύ πιο μεγάλα από ότι τα σπίτια παλαιότερα. Επίσης, οι ηλεκτρικές συσκευές που υπάρχουν σήμερα σε ένα σπίτι κάνουν πολύ πιο άνετη τη ζωή μας.
Σήμερα ντυνόμαστε πολύ πιο διαφορετικά και πιο άνετα από ότι προηγουμένως. Στη θέση της βράκας και των μακριών φορεμάτων έχουν περάσει τα τζην παντελόνια, οι μπλούζες, τα κοντά φορέματα, οι φόρμες και γενικά ρούχα πιο ελαφριά και άνετα.
Κάποια επαγγέλματα που υπήρχαν στο χωριό μας, όπως τσαγκάρης και παπλωματάς δεν υπάρχουν πλέον λόγω της ανάπτυξης της τεχνολογίας και των μηχανημάτων. Οι κάτοικοι του χωριού μας δεν ασχολούνται όπως παλιά τόσο με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Οι περισσότεροι είναι μορφωμένοι. Έτσι έχουμε αρκετούς φαρμακοποιούς, δασκάλους, γιατρούς, δικηγόρους και άλλοι ασκούν επαγγέλματα που δεν υπήρχαν πριν, όπως αισθητικοί, γυμναστές, βιβλιοπώλες και άλλα.


ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Στην εργασία αυτή προσπαθήσαμε να καταγράψουμε όλες τις πληροφορίες που πήραμε από τους κατοίκους του Αστρομερίτη και αφορούσαν θέματα που θέλαμε να μελετήσουμε από την κοινότητά μας.
Παρακαλούμε να μας συγχωρέσετε αν υπήρχαν παραλείψεις ή μικρολαθάκια. Δεν είμαστε και έμπειροι μελετητές ακόμα! Εμείς πάντως ωφεληθήκαμε τα μέγιστα μέσα από την εργασία μας και ελπίζουμε να μάθατε και εσείς οι μεγαλύτεροι κάτι που ίσως να μην γνωρίζατε για τον Αστρομερίτη. Ευχαριστούμε όλους όσοι μας βοήθησαν, ευχόμαστε να ενωθεί ξανά σύντομα η πατρίδα μας και να πάψει ο Αστρομερίτης να αποτελεί ένα ακριτικό χωριό με οδοφράγματα και στρατούς κατοχής.

Τα παιδιά της Γ΄ τάξης



ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ


ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΕΒΕΓΕΠ

1. Τι σημαίνει η λέξη ΣΕΒΕΓΕΠ;
2. Πότε ιδρύθηκε το εργοστάσιο;
3. Τι είδους χυμοί παρασκευάζονται στο εργοστάσιο σας;
4. Πού βρίσκετε τα φρούτα για να φτιάξετε τους χυμούς;
5. Εξηγήστε μας πώς παρασκευάζονται οι χυμοί.
6. Πού πωλούνται οι χυμοί; Στέλνετε και σε άλλες χώρες χυμούς;
7. Σε ποιες χώρες στέλνετε χυμούς; Ποια χώρα αγοράζει τους περισσότερους χυμούς από εσάς;
8. Πώς γίνεται η αποστολή των χυμών στο εξωτερικό;
9. Πόσοι υπάλληλοι εργάζονται εδώ;
10. Είναι χρήσιμο το εργοστάσιο για την ανάπτυξη του χωριού μας;


Ερωτηματολόγιο για Κοινοτάρχη

1. Πόσοι είναι οι κάτοικοι του χωριού μας και με τι ασχολούνται κυρίως;
2. Πόσοι πρόσφυγες υπάρχουν στον Αστρομερίτη;
3. Κάθε πόσα χρόνια εκλέγεται το Κοινοτικό Συμβούλιο, από πόσα μέλη αποτελείται και πώς εκλέγονται;
4. Ποια είναι τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου;
5. Τι προβλήματα αντιμετωπίζει η κοινότητα μας;
6. Είναι δύσκολο το έργο του Κοινοτάρχη;
7. Πόσα χρόνια είσαστε Κοινοτάρχης;
8. Τι έργα σκοπεύετε να κάνετε στο χωριό μας στα επόμενα χρόνια;
9. Πόσοι υπάλληλοι εργάζονται στο Κοινοτικό Συμβούλιο;

ΑΚΡΟΣΤΙΧΙΔΑ του ΑΣΤΡΟΜΕΡΙΤΗ

1. ----- ----- ----- ----- ----- ----- -----
2. ----- ----- ----- ----- ----- ----- -----
3. ----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- -----
4. ----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- -----
5. ----- ----- ----- ----- ----- ----- -----
6. ----- ----- ----- ----- ----- -----
7. ----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- -----
8. ----- -----
9. ----- ----- ----- ----- ----- -----
10. ----- ----- ----- ----- ----- ----- -----
11. ----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- -----
12. ----- ----- ----- ----- ----- -----

Οριζόντια
1. Η εκκλησία του χωριού μας είναι αφιερωμένη στον Άγιο …
2. Η ονομασία του μεγαλύτερου εργοστασίου στο χωριό μας.
3. Τα χωριά που βρίσκονται βόρεια του χωριού μας είναι κατεχόμενα από τους …
4. Υπάρχει και τέτοιο εργοστάσιο στο χωριό μας.
5. Μικρό γειτονικό μας χωριό.
6. Σε αυτή την πεδιάδα βρίσκεται ο Αστρομερίτης.
7. Παράγονται αρκετά στο χωριό μας.
8. Υπάρχουν δύο στον Αστρομερίτη!
9. Γειτονικό μας χωριό στα νότια (αντίστροφα).
10. Οροσειρά της Κύπρου.
11. Η επαρχία στην οποία ανήκει το χωριό μας (με άρθρο).
12. Κύρια γεωργικά προϊόντα του Αστρομερίτη.